Torra slemhinnor i underlivet: När det säger stopp

Känns slidan som sandpapper, kliar och är om? Detta tillståndet, torra slemhinnor i underlivet, kan göra dagliga aktiviteter obekväma och sex långt ifrån behagligt. Men lyckligtvis finns det hjälp mot torra och irriterade slemhinnor. 

Torra slemhinnor är ett vanligt tillstånd som kan förekomma hos kvinnor i alla åldrar. Faktum är att så många som 10-40 procent av dem som inte längre har mens (klimakteriet) upplever vad som kan kallas vaginal torrhet.

Vanliga tecken på torra slemhinnor är:

 • Klåda
 • Irritation
 • Torrhet
 • Brännande känsla
 • Obehag eller lätt blödning i samband med sex
 • Minskat intresse för sex

Torra slemhinnor i slidan

Ett tunt lager med fukt täcker väggarna i slidan. Tack vare denna fuktigheten kan spermier överleva i slidan och bidra till sexuell reproduktion. Detta fuktighetsgivande sekretet i vaginan smörjer inte minst slidväggen, och minskar friktion under samlag. 

Men när kvinnor blir äldre, är det inte ovanligt att det uppstår ändringar i hormonproduktionen. Som ett resultat av detta kan du få tunna slemhinnor. Tunna slemhinnor betyder att färre celler kan utsöndra fukt, något som ger vaginal torrhet. 

Hormonella ändringar är vanligaste orsaken, men är inte den enda orsaken. 

Många kvinnor vägrar att prata om vaginal torrhet, både med sin egna partner och läkaren. Men du ska veta att detta är ett tillstånd som kan drabba många kvinnor.

Torra slemhinnor i underlivet

Orsaker till torra slemhinnor i underlivet

Den vanligaste orsaken till torra slemhinnor i underlivet är nedsatt östrogenproduktion efter klimakteriet. Kvinnor börjar att producera mindre östrogen när de blir äldre – det leder till att menstruationen upphör efter ett tag. 

Men östrogenproduktionen kan dock också minska till följd av medicinska ingrepp, borttagning av äggstockarna och efter födseln/under amning. 

Andra vanliga orsaker till torra slemhinnor är:

 • Överdriven tvätt av underlivet
 • Amning
 • Rökning
 • Inget förspel innan sex
 • Överdriven stress
 • Födsel
 • Hård träning

När bör du söka hjälp?

Var inte rädd att kontakta din gynekolog om du upplever obehag vid samlag. Om du inte gör något åt det, och försöker ha sex ändå, så kan torrheten orsaka sår och sprickor i slidvävnaden.

En läkare kommer kunna undersöka dina slidväggar för att leta efter sår eller känna efter tunn hud. Hon kan också ta ett flytningsprov för att se efter bakteriell vaginos. 

Dessutom är det viktigt att mäta hormonvärden för att avgöra om du kan ha för låga östrogennivåer. Detta görs med hjälp av ett blodprov som mäter olika kvinnliga könshormoner i kroppen, som östradiol

Låga värden kan indikera att äggstockarna är på väg att svikta. 

Östrogenvärden under 0,12 nmol/L kan tyda på att du har nått klimakteriet. Vidare mäts även FSH. När äggstockarna producerar mindre östrogen, kommer FSH öka. Har du FSH-värden över 40 IE/L , är det vanligtvis ett tecken på att du är i klimakteriet. 

torrhet i underlivet
PRATA OM DET: Många kvinnor vägrar prata om vaginal torrhet.

Hur behandlar man vaginal torrhet?

Lyckligtvis finns det en del saker som kan hjälpa mot torra slemhinnor. Bland annat receptfria smörjmedel som kan appliceras i slidområdet för att minska torrhet och obehag. 

Dessa smörjmedel kan också ändra pH-värdet i slidan. Slidan är beroende av en sur miljö och därmed ett lågt pH-värde för att skyddas mot infektioner.

Det är viktigt att smörjmedeln inte innehåller parfym, örtextrakt eller konstgjorda färger, då det kan förorsaka irritation. 

 • Undvik djuprengöring av slidan. Slemhinnorna i slidan är självrengörande, och bör lämnas i så stor utsträckning som möjligt i fred. 
 • Undvik användning av medel som kan irritera slemhinnorna, som yoghurt, ättika och mjölksyra.
 • Använd glidmedel om du har torr slida och ska ha samlag.

I vissa tillfällen kan läkaren skriva ut recept på östrogen i form av ett piller, kräm eller en P-ring som frigör östrogen. Det sistnämnda placeras inne i slidan och fungerar som p-piller i 3 veckor. 

Hur kan man undvika torra slemhinnor i underlivet?

Undvik att använda produkter som irriterar slemhinnorna, till exempel när du duschar. Du bör dessutom avstå från att använda kondomer som innehåller nonoxynol-9 eller N-9, då dessa kan ha en irriterande effekt på vaginans slemhinna. 

Observera dock att du inte kan förhindra åldersrelaterad torrhet.

Prova ett kosttillskott för hormonell balans

Det finns olika kosttillskott som kvinnor kan ta för att upprätthålla hormonbalansen i kroppen hela livet. En av dem är 4Her. Detta kosttillskott har utvecklats speciellt för kvinnors unika hälsoutmaningar, som kan röra sexlust och mentalt och fysiskt välbefinnande.

4Her innehåller bland annat Vitamin B2 som hjälper till att bibehålla normala slemhinnor, Maca som hjälper till att bibehålla naturlig sexuell aktivitet och energi, Vitamin B6 som hjälper till att reglera hormonell aktivitet, tiggarnöt som hjälper till att upprätthålla sexlusten, och panax ginseng som hjälper till att stödja fysisk och mental prestation.

*4Her är ett kosttillskott, och kan inte ersätta mediciner eller lindra besvär vid sjukdom

Källor: