Minskad sexlust hos kvinnor: Här är orsaken!

Det är helt normalt att uppleva en minskad sexlust ibland. I den här artikeln tittar vi på varför minskad eller tappad sexlust är så vanligt bland kvinnor. Och är det möjligt att göra något när lusten bara försvinner?

03 okt. 2023av Miriam Johansen
5 min. lästidSexlust
Kvinna som tappat sexlusten och avvisar sin partner i sängen

Visste du att ett av de vanligaste problemen när det gäller kvinnors hälsa är minskad sexlust? Orsakerna till detta är många och kan förklaras av både fysiska och psykiska skäl.

Vad är det som kan hämna sexlusten?

Sjukdom, läkemedel, hormonella förändringar, stress eller problem i relationen är alla faktorer som kan förändra vårt lustmönster.

Läs också: Därför är det endokrina systemet så viktigt för kvinnor

Men det finns också en grundläggande diskussion om huruvida förlusten av sexuell lust bara är en variation i kroppens normala tillstånd, och inte något som alls bör anses ovanligt. Vårt sexliv påverkas alltid av allt som händer, både i det dagliga livet och i eventuella partnerrelationer.

Det är vanligt att känna en minskad sexlust med åldern och förhållandets varaktighet – och det är inget fel med sådana åldersförändringar. Men det går att vidta åtgärder för att krydda både lusten och relationen igen, om det upplevs som problematiskt.

Du är inte ensam om att ha en minskad sexlust

Det är ganska sällsynt att uppleva total motvilja mot sexuella känslor, men mellan 10-46% av alla kvinnor upplever minskad sexlust under olika perioder av livet, på ett eller annat sätt:

  • Brist på eller mindre intresse och lust för sex
  • Brist på sexuella tankar och lust
  • Lite lust att försöka bli sexuellt upphetsad
  • Mindre intresse än vad som uppfattas som normalt för åldersgruppen och förhållandets längd

Tillståndet är vanligast bland medelålders och äldre kvinnor, men äldre upplever fortfarande i mindre utsträckning än yngre att minskad sexlust är ett problem.

Ett normalt reaktionsmönster

Kvinnans normala sexuella reaktionsmönster beskrivs ofta som en kedja av olika faser, där känslan av njutning hela tiden ökar. Det börjar med att kvinnan vill ha sex och upplever sexuell upphetsning, vilket leder till den sexuella akten där kvinnan genomgår ökat välbefinnande fram till klimax, eller orgasm.

MEN

De kroppsliga och fysiska funktionerna som styr lust, upphetsning och orgasm är separata och är inte beroende av varandra. Det betyder faktiskt att kvinnor som tappat lusten efter sex fortfarande kan uppleva bra sex. De vill bara inte ta initiativ till sexuell kontakt. Men det gör också att det går att stimulera kroppen att uppleva en ökad känsla av välbehag igen.

Hormoner är ofta sex-syndaren

Under livets olika faser upplever alla kvinnor större förändringar i kroppens hormonnivåer och hormoner styr sexlusten i hög grad. Minskad sexlust är till exempel vanligare vid premenstruell spänning (PMS), efter födseln och kring klimakteriet. Hormonförändringar kan också leda till sämre sexuell upphetsning eller brist på orgasm.

Många är inte heller medvetna om att det manliga könshormonet testosteron produceras i små mängder i äggstockarna och binjurarna, och spelar en roll för kvinnors sexuella lust. Därför kan borttagning av äggstockarna leda till minskad sexlust.

Många mediciner kan också orsaka aptitlöshet eftersom de minskar kroppens produktion av testosteron och östrogen. Antidepressiva medel, lugnande medel, alkohol och droger är också bovar som försvagar vår sexlust.

Dessutom är alla människor beroende av att må bra både fysiskt och psykiskt för att ha det överskott de behöver för att vilja ha sex. Bra energi, att känna sig uppskattad och sedd samt att vara nöjd med sig själv är alla viktiga faktorer för den goda känslan.

Lust-boosters

Men det går att återvända till den goda känslan igen, vilket är viktigt för både vårt eget välmående och självbild:

  • Det första steget mot bättre lust är ofta att göra några livsstilsförändringar: Få tillräckligt med vila. Träna regelbundet. Försök att undvika stress. Sexlusten kommer när vi känner överskott – och det är viktigt att veta att kroppen har mer än tillräckligt med energi och ett positivt humör.
  • Tillskott för hormonell balans kan ha effekt hos kvinnor, särskilt under klimakteriet.
  • Parterapi. För många som har glidit isär i ett långvarigt förhållande kan samtalsterapi hjälpa dem att återgå till de känslor vi en gång hade för varandra.

Ger överskott och hormonell balans


4Her är ett receptfritt kosttillskott med effekt på både energinivåer och vitalitet, samt hormonsystemet. Produkten innehåller bland annat Vitamin B6 som hjälper till att reglera hormonell aktivitet och panax ginseng som hjälper till att stödja fysisk och mental prestation.

03 okt. 2023av Miriam Johansen
5 min. lästidSexlust