Maca – boostar din lust och uthållighet!

Denna kålrotsliknande rot sägs både ge oss mer uthållighet och boosta oss med oväntat mycket näring – och väcka lusten i sovrummet!​ Du kanske funderar på om ett kosttillskott med maca är något för dig?

Under de senaste decennierna har maca vuxit i popularitet runt om i världen. Bortsett från dess kulinariska användningsområden kan macaroten också ha flera hälsofördelar.

Medan macaroten gynnar både män och kvinnor, kommer vi specifikt att lyfta fram hur det kan öka kvinnlig livskvalitet. I den här artikeln går vi igenom följande:

 • vad maca är
 • vilka fördelar som finns med roten
 • svarar på om det är säkert att lägga till din kost

Vad är maca?

Macaväxten är vetenskapligt känd som Lepidium meyenii, kallas ibland peruansk ginseng. Det är en korsblommig grönsak relaterad till broccoli, blomkål, kål och grönkål.

Växten odlas på högplatåerna i bergskedjan Anderna i Peru. Faktum är att andinska människor har odlat maca i mer än 2 000 år. Det är en av få ätbara växter som kan överleva de hårda väderförhållandena på över 4 000 meter i de peruanska Anderna.

Efterfrågan på maca-kosttillskott har ökat de senaste åren, troligen på grund av påståenden om att växten kan främja libido och fertilitet.

På grund av den ökade globala efterfrågan på maca har människor börjat massodla denna växt i andra delar av världen, inklusive den bergiga Yunnan-provinsen i Kina.

Roten är den del av växten som oftast används och den innehåller fibrer, aminosyror, vitaminer och mineraler. Den innehåller också andra bioaktiva föreningar, inklusive macamider, makaridin, alkaloider och glukosinolater, som tros vara ansvariga för dess hälsofördelar.

Näringsämnen

 • Antioxidanter som vitamin C, E och B
 • Aminosyror
 • Järn
 • Kalcium
 • Mangan
 • Jod
 • Fiber

Här är fem möjliga fördelar med roten:

1. Ökar din uthållighet och vitalitet

Den är rik på vitaminer, mineraler, essentiella fettsyror och protein. Dessa näringsämnen stöder naturliga energinivåer.

Maca kan öka din vitalitet och energinivåer

En vanlig anledning till att människor konsumerar maca är för en koffeinfri energiboost. Även om vetenskapliga studier inte har kunnat visa exakt hur detta superlivsmedel ökar energin i kroppen, verkar det ha energiproducerande effekter hos vissa människor.

Medan fler vetenskapliga studier behöver utföras för att bekräfta detta samband, indikerar en liten studie med 175 personer ett samband mellan maca och energi. I studien rapporterade personer som tog 3 gram maca i 12 veckor att de upplevde en energiökning än personer som inte konsumerade maca. 

Många studier har utvärderat macaroten för dess roll i atletisk prestation av just dessa anledningar. Vissa idrottare och kroppsbyggare använder macarot som ett komplement för att öka energi och uthållighet. Även om du inte är en idrottare, kan ett maca-kosttillskott vara ett utmärkt sätt att öka din vitalitet och energinivåer.  

2. Boostar sexlusten

Medan forskningen är sparsam om dess effektivitet i sovrummet så indikerar vissa småskaliga studier att maca kan användas i sovrummet för att ge sexlivet en skjuts. Roten är laddad med mineraler som zink, jod och essentiella fettsyror som kan kan bidra till att upprätthålla naturlig sexuell aktivitet och energi. Med ökad energi är det vanligtvis mycket lättare att uppnå sexuell upphetsning.

Att inta ett kosttillskott med roten kan därför hjälpa till att ge en subtil energikick i sovrummet och en bättre sexuell hälsa.

Läs också: Därför bör du prata högt om sex!

3. Bidrar till att stärka benhälsan

Att upprätthålla en god bentäthet är viktigt när vi åldras, särskilt vad gäller kvinnor som håller på att närma sig klimakteriet eller de som redan befinner sig i övergångsåldern. Studier av macarotens effekt på klimakteriebesvär har funnit att det ökar viktiga markörer förknippade med bentäthet. 

En annan studie – den här gjordes på råttor – fann också ett samband mellan roten och starka ben. Studien tyder på att det beror på att maca innehåller fleromättade fettsyror, ett näringsämne som är viktigt för benhälsan.

Maca hjälper till att göra benen hårdare och denna egenskap är särskilt anmärkningsvärd eftersom kvinnor förlorar bentäthet när de åldras. Därför kan roten vara till hjälp för kvinnor både innan klimakteriet, men även under klimakteriet för att värna om benhälsan.

4. Fruktbarhet

Fler och fler individer vänder sig idag till alternativa alternativ för att förbättra deras fertilitet. Hittills har forskning bara undersökt rotens inverkan på fertiliteten hos djur, men mycket av forskningen visar lovande resultat. Djurstudier stödjer rotens traditionella användning för att främja fruktbarheten, speciellt för kvinnor, särskilt dess förmåga att öka serumluteiniserande hormon i hypofysen. Detta hormon är förknippat med fruktbarhet och andra faktorer i kroppen.

5. För mental prestation

Studier har visat att maca kan hjälpa till att upprätthålla mental prestation. Detta beror på att roten innehåller många komponenter som arbetar i hjärnan för att aktivera hjärnans funktion och förbättra hjärnans aktivitet. I synnerhet finns det 19 olika unika fettsyror, kända som macamider som har visat sig spela olika roller inom vårt eget endocannabinoida system (ECS) för att förändra hjärnans reaktion på stress och förbättra hjärnans funktion. Av dessa skäl är maca känt för att kunna öka hjärnans prestation.

Hur bör maca intas?

Med så många potentiella fördelar undrar du säkert nu hur du bäst konsumerar detta superlivsmedel. I Peru intas roten traditionellt i mat och som te. Men här i Sverige kommer du mer sannolikt att hitta den i pulverform, tablett eller tinktur. Oavsett hur du väljer att konsumerar den så kan din kropp gynnas på många sätt.

Maca finns i många former!
Maca finns i många former!

När det gäller dosering anses upp till 3 gram per dag vara säkert enligt National Library of Medicine.

Eftersom roten kan vara energihöjande, så rekommenderas det att du konsumerar det tidigare på dagen om du tenderar att ha svårt att somna på kvällarna.

Finns det några risker eller biverkningar?

Maca är för närvarande inte förknippat med några hälsorisker hos de flesta och kommer sannolikt inte att orsaka några biverkningar i måttliga doser.

Personer som är gravida eller ammar bör däremot inte konsumera denna rot eftersom det inte har testats vetenskapligt på gravida eller ammande kvinnor.

Roten anses också tolereras väl med sällsynta och minimala biverkningar. Om du aldrig har provat maca förut och om du osäker på hur din kropp kommer rekommendera så är det alltid en god idé att börja med en mycket liten mängd och sedan långsamt arbeta dig upp till en full dos.

Är roten rätt för dig?

Om du ofta känner dig trött, orkeslös eller har låg energi, kan du dra nytta av att införliva maca i din dagliga hälsorutin. Kvinnor som är på väg in i klimakteriet eller som redan befinner sig i övergångsåldern kan särskillt dra nytta av roten.

Det kan alltså vara passande för dig som:

 • motionerar och har behov av extra energiboost och uthållighet
 • vill stärka benhälsan
 • vill ge en skjuts till sexlivet

Även om detta superlivsmedel har många påstådda fördelar, vill vi också betona att det inte är ett botemedel. Det är viktigt att överväga kost- och livsstilsfaktorer som helhet och inte se den som en snabb lösning. Se detta superlivsmedel som ett verktyg som hjälper dig på vägen mot en god hälsa. När allt kommer omkring är det precis så som roten har använts i tusentals år. 

Prova ett kosttillskott med maca

Om du inte är helt säker på om du får i dig alla viktiga vitaminer och näringsämnen din kropp har behov för så kan det vara en god idé att överväga ett kosttillskott som är speciellt framtaget för kvinnor.

4Her är ett kosttillskott som skapats speciellt för kvinnors hälsoutmaningar. 2 tabletter dagligen ger dig 300 mg maca som kan bidra till att upprätthålla optimal uthållighet och vitalitet, samt 100 mg Panax ginseng vilket kan bidra till att bibehålla god kognitiv prestation. Med 4Her får du även i dig 100 mg damiana som kan bidra till att skapa en god sexuell aptit. Utöver detta innehåller produkten viktiga B-vitaminer, folsyra, järn och magnesium. Dessutom innehåller 4Her flera andra essentiella vitaminer och näringsämnen som har en viktig roll för kvinnors hälsa.

Läs mer om 4Her här.