Ginseng – naturlig källa till energi och vitalitet

Visste du att ginseng kan ge extra energi och kraft i vardagen? Du kanske funderar på om ett kosttillskott med ginseng är bra för dig?

Ginseng är en populär funktionell hälsokost som används över hela världen som ett medel för energi, vitalitet och ökad medvetenhet. Faktum är att den lilla roten är så populär att den anses vara världens kanske mest sålda naturprodukt.

I den här artikeln har vi samlat den viktigaste informationen och ansträngt oss för att förmedla det på ett lättförståeligt sätt, så att du snabbt och enkelt kan lära dig allt du behöver veta om den populära asiatiska växten.

Du får reda på:

 • vad ginseng är
 • vad ginseng är bra för
 • hur du väljer den bästa ginseng

… samt annan användbar information om den värdefulla lilla roten som har använts som ett ”livselixir” i årtusenden och som fortfarande är en av världens mest använda växter för kosttillskott.

Vad är ginseng?

Ginseng är en växt som kan bli mycket gammal. Den har iögonfallande blommor som utvecklas till röda bär. Det är roten som är mest potent, och därför är det vanligtvis roten som används i kosttillskott.

Namnet kommer från det kinesiska ordet ”renshen”, vilket bäst kan översättas till människorot.

Och varför då?

Ja, det kan du nog gissa om du kikar på bilden nedan:

Ginseng
Människa eller växt? Ginsengroten är grenad och ser nästan ut som en liten människa.

Den mest kända och använda typen heter Panax ginseng.

Den är särskilt känt som ett medel för att få extra energi och för att stärka koncentrationsförmågan – ett slags ”livselixir”.

Därför är det kanske inte så konstigt att ordet ”panax” faktiskt betyder ”läkande” på grekiska.

I östasiatiska länder som Kina och Korea har ginseng använts i årtusenden, och det är fortfarande en av de mest använda växterna för både kosttillskott och matlagning i Asien.

På senare tid har ginseng vuxit i popularitet som funktionell hälsokost och idag används den lilla roten över hela världen.

Ginseng är relativt dyrt att producera, då den måste växa i 4-6 år innan den har uppnått sin optimala effekt och kan skördas. Anledningen till denna långa tillväxtperiod är att de aktiva substanserna (ginsenosiderna) måste vara färdigutvecklade för att uppnå optimal kvalitet och effekt.

Förr i tiden var det därför bara kejsare och adelsmän som hade råd att köpa den lilla roten.

Det har lyckligtvis ändrat sig och idag är ginseng för alla och lätt att få tag på.

Äkta ginseng – den bästa ginseng

Det finns flera olika typer av ginseng, alla tillhör familjen Araliaceae.

När du väljer bör du satsa på äkta ginseng. Det är den variant som experter anser vara den mest effektiva och kraftfulla.

Äkta ginseng är koreansk ginseng, Panax ginseng, som också går under namnet C.A. Meyer.

Det är också denna art som är mest utbredd och som oftast används i vetenskapliga studier för att undersöka effekten av ginseng.

Det är viktigt att inte blanda ihop Panax ginseng med imitationer som rysk rot (sibirisk ginseng). Det är två helt olika varianter.

Vad är ginseng bra för?

Ginseng används speciellt i samband med trötthet och utmattning och brist på energi – som ett sätt att boosta energin och vitaliteten.

Läs också: Kosttillskott mot trötthet – 4 vitaminer och näringsämnen som gynnar kvinnor

Vilken effekt har ginseng?

Det är väldigt olika från person till person hur stor effekt man upplever. Det finns inte så många vetenskapliga studier om ginseng och dess effekter, och resultaten fluktuerar mycket.

Därför är det ännu inte möjligt att med säkerhet säga vilken effekt denna rot har.

Studier har visat att Panax ginseng:

 • Kan bidra till ökad energi och positiv vitalitet
 • Kan hjälpa till att motverka trötthet
 • Kan hjälpa till att förbättra koncentrationen och koordinationen
 • Kan hjälpa till att förbättra uppmärksamheten
 • Kan bidra till att främja vitalitet
 • Kan bidra till att bibehålla en god kognitiv prestation
 • Kan hjälpa till att upprätthålla minnet
 • Kan bidra till normal blodcirkulation, vilket är förknippat med hjärnans prestanda och reaktivitet

De aktiva substanserna i ginseng kallas ginsenosider (även kallade saponiner). Innehållet av ginsenosider bör helst ligga mellan 8 och 15 mg för att vara en riktigt bra produkt.

Dessutom innehåller ginseng östrogenliknande ämnen. Växten har även ett naturligt innehåll av B-vitaminer, zink och järn och är rik på antioxidanter.

4Her innehåller 100 mg ginsengextrakt extraherat från Panax ginseng. Plantorna skördas först efter 4-5 år och har därför ett högt innehåll av ginsenosider på 15 %, motsvarande 15 mg. 4Her innehåller totalt 4 aktiva ingredienser, plus viktiga vitaminer med god effekt på kvinnors hälsoutmaningar: Ett kosttillskott för bättre mentalt och fysiskt allmäntillstånd, energi, vitalitet och sexuell hälsa.

Du kan läsa mer om alla ingredienser i 4Her genom att klicka på länken.

Panax ginseng kan bl.a. bidra till ökad energi och positiv vitalitet.
Panax ginseng kan bl.a. bidra till ökad energi och positiv vitalitet.

Har ginseng några biverkningar?

Vissa studier har visat att vissa kvinnor får ömma bröst när de tar ginseng. Det beror troligen på de östrogenliknande ämnena i växten.

Biverkningar kan också uppstå om du har tagit för hög dos. Det är därför viktigt att inta den rätta dosen.

Vid för höga doser har man bl.a. sett att ginseng kan orsaka nervositet, sömnlöshet, högt blodtryck och yrsel.

Det är meningen att Ginseng ska tillföra extra positiv vitalitet och energi till ditt dagliga liv – och inte tvärtom. Om du upplever biverkningar bör du därför sluta ta produkten.

Var också uppmärksam på om ditt ginseng-kosttillskott innehåller andra ingredienser som du kan vara överkänslig mot. Det finns flera olika kosttillskott där örten kombineras med andra aktiva ingredienser för att uppnå en specifik effekt. Du bör därför alltid kontrollera ingredienslistan på ditt kosttillskott.

Livsmedelsverket rekommenderar att gravida och ammande mödrar undviker ginsengprodukter då de potentiellt kan påverka östrogennivåerna i kroppen.

Om du lider av en sjukdom som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer och tar medicinska läkemedel bör du kontrollera med din läkare innan du börjar ta ginseng. Det är generellt sett en bra idé att kontrollera eventuella läkemedelsinteraktioner innan du börjar med något kosttillskott.

Hur ska man ta ginseng?

Du kan köpa ginseng både som kosttillskott, som te – och ja, även som tuggummi. Örten finns även i vissa krämer som syftar till att minska inflammationer och rodnad i huden. Den kan också konsumeras i sin naturliga form, t.ex. genom att använda den i matlagning.

Den mest koncentrerade formen får du genom att konsumera ginseng antingen som piller, i flytande extrakt eller som pulver, t.ex. som en del av ett ginseng-kosttillskott. Det är också ett enkelt sätt att få rätt daglig dos.

Det är bäst att undvika att ta kosttillskott med ginseng några timmar innan läggdags, eftersom växten kan bidra till ökad energi och därmed ha en uppiggande effekt, vilket gör det svårare att somna.

Hur länge ska jag ta ett ginseng-kosttillskott för att märka effekten?

Som med de flesta andra kosttillskott är det viktigt att du tar ginseng under en längre tid för att känna effekten av växten.

Det tar tid för kroppen att ta upp kosttillskottet och att uppnå den optimala effekten.

Prova ett kosttillskott med ginseng för kvinnor

Behöver du extra energi för att ta dig igenom vardagen? Då kan kanske ett kosttillskott hjälpa dig.

4Her är ett kosttillskott för kvinnor som vill ha en kropp i balans.

2 tabletter dagligen ger dig 100 mg Panax ginseng, vilket kan bidra till att bibehålla god kognitiv prestation, ökad energi och positiv livskraft. 300 mg Maca kan hjälpa till att upprätthålla fysisk och mental prestation. Folsyra, magnesium och järn samt flera B-vitaminer bidrar till att minska trötthet och utmattning.

4Her tillför även flera andra ingredienser till din kropp med en positiv effekt på kvinnors fysiska och mentala hälsa.

Prova 4Her i 60 dagar till halva priset genom att fylla i formuläret nedan.