Därför är det endokrina systemet så viktigt för kvinnor

Varje sekund skickar det endokrina systemet mängder av viktiga meddelanden till kroppens organ. Och budbärarna för dessa meddelanden kallas hormoner. Visste du till exempel att hormoner styr var kroppsfettet lägger sig, hur mycket du känner för att ha sex eller hur hungrig du känner dig?

Så låt oss ta en närmare titt på vad hormoner är och vad det endokrina systemet faktiskt gör med din kropp – innan vi slutligen går igenom 7 viktiga tips för att förbättra din hormonbalans!

Hormoner färdas långsamt

Enkelt förklarat skickar både nervsystemet och det endokrina systemet signaler runt i kroppen, men en grundläggande skillnad mellan de två är den tid det tar att skicka ut en signal.

Det endokrina systemet styr de långsamma processerna, såsom dygnsrytm, puberteten och menstruationscykeln. Medan nervsystemet ansvarar för de processer som måste ske blixtsnabbt – som till exempel kroppens rörelser.

Men vad är ett hormon?

Ordet hormon kommer från det grekiska ordet ”hormaein”, som betyder ”att sätta i rörelse”.

De allra flesta hormoner transporteras i små koncentrationer ut i blodomloppet, men vissa hormoner transporteras även lokalt via vävnadsvätska eller nervceller.

Insulin produceras till exempel i bukspottkörteln, men får muskelceller att öka upptaget av glukos från blodet.

Hormoner är alltså kroppens kemiska budbärare i ett avancerat kommunikationssystem: En samlingsbeteckning för en uppsättning molekyler som påverkar våra organ över en lite längre tidshorisont.

Och viktigast av allt: Din kropp behöver hormonbalans för att fungera ordentligt och må bra.

Vad är det endokrina systemet?

Det endokrina systemet eller hormonsystemet, består av ett nätverk av hormonproducerande körtlar som släpper ut hormoner i blodet. Körtlarna skapar hormoner som hjälper cellerna i kroppen med att kommunicera med varandra, och ansvarar för nästan alla celler, organ och funktioner i kroppen.

Viktiga funktioner är bland annat:

  • Ämnesomsättningen 
  • Att reglera humöret
  • Kroppsvikt 
  • Växt och utveckling
  • Sexuell funktion och fruktbarhet
  • Blodtryck
  • Aptit (mättnad och hunger)
  • Sömncykeln

Det endokrina systemets uppgift är att reglera hur mycket av varje hormon som frisätts. En obalans i det endokrina systemet kan till exempel göra att du går upp i vikt, har problem med att hantera stress eller känner dig tömd på energi.

Och tyvärr är det idag väldigt vanligt att man upplever hormonella störningar, vilket kan ha både fysiska och psykiska effekter.

Endokrina körtlar producerar hormonerna

Hypothalamus – här är det endokrina systemet kopplat till nervsystemet. Hypotalamus registrerar mängden hormoner i blodet, och fångar upp signaler för att justera hormonproduktionen. Hypotalamus huvudfunktion är att be hypofysen att ändra utsöndringen av hormoner som styr de andra hormonkörtlarna i kroppen. 

Hypofysen fungerar som kroppens främsta kontrollcenter för hormonproduktion, och förmedlar vad de andra körtlarna ska göra. Interaktionen med hypotalamus är avgörande för celltillväxt och utveckling, reproduktion, salt- och vätskebalans, energiintag och konsumtion, dygnsrytm, mjölkproduktion och livmodersammandragningar vid födseln. 

Epifysen eller tallkottkörteln är en liten körtel på storleken av en halv ärta som sitter som en utväxt ovanför mellanhjärnan. Den producerar hormonet melatonin som är viktigt för kroppens dygnsrytm.

Sköldkörteln styr ämnesomsättningen. Låg ämnesomsättning leder till bland annat trötthet, förstoppning och viktuppgång, men om sköldkörteln producerar för mycket hormoner kan man ha hög ämnesomsättning och symtom kan vara hjärtklappning, inre oro och sömnproblem.

Bisköldkörtlarna är fyra små körtlar som reglerar kalcium- och fosfatbalansen i kroppen, vilket är viktigt för normal funktion av muskler och nerver, förutom vårt skelett.

Binjurarna är två hormonproducerande körtlar som ligger ovanpå varje njure. Här produceras bland annat adrenalin och kortisol. Om kroppen blir stressad kan adrenalin leda till ökad puls, ökad blodtillförsel till muskler och mer uppmärksamhet på saker omkring oss.

Bukspottkörteln ligger i bukhålan, bakom magen och framför ryggraden. Den producerar enzymer som bryter ner maten i tarmen och insulin som reglerar blodsockret. 

Äggstockarna producerar östrogen och progesteron. Det är dessa hormoner som gör att vi utvecklar bröst under puberteten och spelar en avgörande roll för vår förmåga att bli gravid. 

Testosteron har både kvinnor och män i kroppen, men kvinnor har väldigt mycket lägre mängder. Hos kvinnor har detta hormon i första hand en viktig funktion för upplevelsen av sexuellt intresse och lust. 

endokrina-systemet-kvinnor

Hormoner svänger med åldern

Hormonbalansen i kroppen förändras hela tiden, och åldern spelar en betydande roll:

När vi åldras minskar mängden könshormoner och under klimakteriet får kvinnor lägre nivåer av hormonet östrogen (klimakteriet). Samtidigt som östrogenet minskar kan vi få problem med torra slemhinnor, sexlust och håravfall. Det kan också vara svårare att gå ner i vikt: Kilona försvinner inte lika snabbt som förr!

Men här får du bra tips för att hålla det endokrina systemet och dina hormoner i balans:

7 tips för hormonell balans

1. Få i dig tillräckligt med proteiner: Proteiner spelar en viktig roll i de flesta processer i kroppen. De spelar bland annat en avgörande roll för att bygga och underhålla celler, vävnader och produktionen av hormoner och enzymer – och är viktiga för att kontrollera aptiten, bevara muskler och benstruktur. 

2. Träna regelbundet: När du tränar utsöndrar din kropp många bra hormoner, till exempel adrenalin som gör dig piggare. Styrketräning är också effektivt om du har insulinresistens. Insulinresistens gör att hormonet insulin har en dålig effekt på cellerna. Det finns ofta ett tydligt samband mellan fetma, bukfett och insulinresistens.

3. Begränsa ditt intag av socker och raffinerade kolhydrater för att undvika livsstilssjukdomar som fetma och diabetes. 

4. Lär dig att hantera stress: Stress gör att binjurarna producerar ökade mängder av hormonerna kortisol, adrenalin och noradrenalin. Då får vi en typ av ”fight or flight”-respons, på samma sätt som om vi skulle reagera på en hotfull situation.

5. Undvik att äta för mycket och för lite: Både för högt och för lågt matintag kan ha negativ effekt på hormonnivåerna, och leda till viktproblem. De viktigaste hormonerna som reglerar aptiten är ghrelin, kroppens hungerhormon, och leptin, som signalerar mättnad till hjärnan.

6. Ät fisk regelbundet: Studier har visat att omega-3-fettsyror har en positiv effekt på hormonbalansen, bland annat genom att minska mängden av stresshormonerna kortisol och adrenalin.

7. Få tillräckligt med sömn: Dålig sömn är kopplat till obalans i hormoner som insulin, kortisol, växthormon, ghrelin och leptin.

Ta kosttillskott för hormonell balans

Det finns olika kosttillskott som kvinnor kan ta för att upprätthålla hormonbalansen i kroppen hela livet. En av dem är 4Her. Detta kosttillskott är speciellt utvecklat för kvinnors unika hälsoutmaningar, som kan röra fertilitet, lägre sexlust och mentalt och fysiskt välbefinnande.

4Her innehåller bland annat Maca som hjälper till att bibehålla optimal vitalitet, Vitamin B6 som hjälper till att reglera hormonell aktivitet, tiggarnöt som hjälper till att upprätthålla sexlusten, panax ginseng som hjälper till att stödja fysisk och mental prestation och vitamin B5 som hjälper till att minska trötthet och utmattning.