Damiana för ökad lust och välbefinnande

Om du helt enkelt inte är intresserad av att ha sex är du inte ensam. Att ha låg – eller ingen – lust till sex är en av de vanligaste sexuella besvären som drabbar kvinnor i alla åldrar. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på tillskottet damiana och de fördelar det kan erbjuda för kvinnokroppen.

Vad är damiana?

Turnera diffusa, även känd som damiana, är en växt som stammar från den nordamerikanska kontinenten och som har använts i århundraden av aztekerna i Mexiko. Bladet och stjälken på Turnera diffusa-växten har historiskt sett antingen rökts eller använts för att göra örtteer med många fördelaktiga egenskaper.

Damiana har många fördelaktiga egenskaper

Damiana används idag ofta vid matlagning, såsom sallader, tacos och mexikanska rätter. Denna ört har en distinkt arom och smak, och den beskrivs ofta som kryddig, pepprig och bitter i smaken. Utöver detta så är örten allmänt känd för en mängd olika användningsområden och bland annat så sägs det kunna förbättra sexuell upphetsning.

Kul fakta: Folklore säger att den ursprungliga margaritan hade damiana i sig, och än idag kan du fortfarande hitta damiana margaritas över hela Mexiko, särskilt i områden kring Los Cabos.

Enligt kliniska studier och analyser kan Turnera diffusa bidra till att:

1. Stötta mentalt välbefinnande vid stress

En vanlig användning av damiana örten är att hantera tecken på nervositet och stress. Det anses vara en adaptogen ört av vissa forskare eftersom det kan hjälpa till att bygga upp kroppens försvar mot stress.

Damiana kan hjälpa dig att känna dig mer avslappnad och det sägs även bidra till att stötta mentalt välbefinnande genom att minska många fysiska symtom som uppstår vid stress.

Ett annat verktyg du kan ta till för att komma till ro och uppnå ett djupare tillstånd är meditation.

Läs mer om detta i vår artikel: Allt om meditation

2.  Skapa en god sexuell aptit

Minskad sexlust är ett vanligt problem som drabbar kvinnor och det är ofta kopplat till stress på jobbet, åldrande, klimakteriet eller andra viktiga livsförändrande händelser som graviditet, förlossning eller amning. Faktum är att så många som 43 procent av kvinnor upplever minskad sexlust någon gång i livet.

Läs också: Minskad sexlust hos kvinnor: Här är orsaken!

Men det går att vidta åtgärder för att krydda lusten igen.

Kosttillskottet 4Her innehåller 100 mg damiana som kan bidra till att skapa en god sexuell aptit
Kosttillskottet 4Her innehåller 100 mg damiana som kan bidra till att skapa en god sexuell aptit

Damiana har historiskt sett varit känt som ett afrodisiakum eftersom det sägs förbättra sexuell upphetsning och blodflödet till underlivet. Man tror att koffein, arbutin och flavonoider är de viktigaste aktiva föreningarna som finns i damiana och som hjälper till med sexuell funktion. Det kan hjälpa kvinnor när det gäller att förbättra libido och att skapa en god sexuell aptit. Dessutom sägs örten hjälpa till med att upprätthålla goda sexuella relationer.

Så om du upplever att du har minskad sexlust kan det vara värt att testa ett kosttillskott med Turnera diffusa.

3. Hjälpa mental och kognitiv aktivitet

Nedsatt koncentrationsförmåga och svårigheter att minnas saker kan drabba vem som helst, men det är något som kan bli extra påtagligt när vi åldras eller om vi befinner oss i en extremt stressig livssituation. Damiana har visat sig ha en positiv effekt på hjärnans förmåga att ta emot, lagra, bearbeta och ta fram information. Det kan med andra ord bidra till en optimal mental och kognitiv aktivitet.

Finns det några risker?

Med så många fördelar med Turnera diffusa kan man undra om det finns några risker eller nackdelar?

Vetenskaplig litteratur och forskning hävdar att Turnera diffusa är ett av de säkraste medlen för att förbättra sexuell prestation.

Det finns nästan inga eller minimala biverkningar rapporterade mot damiana. Vad gäller under graviditet/amning så är det som regel alltid bäst att undvika användning av örter och kosttillskott, samt alltid rådgöra med din läkare om du är osäker.

Vilket är det bästa sättet att använda damiana på?

Det finns olika sätt att använda damiana. Även om växten har många olika delar – rot, stjälk, blommor – är bladen den enda delen som används.

Traditionellt sett så torkas och mals bladen, så att de ser ut som teet du hittar i dina tepåsar. 

Förmodligen så är det enklaste sättet att inta denna ört genom ett kosttillskott som innehåller en specifik dos så att du får i dig rätt mängd dagligen. Vill du testa du också?

Kosttillskott för ökad lust

4Her är ett kosttillskott med effekt på både energinivåer och sexuell hälsa. Produkten innehåller bland annat damiana som hjälper till att skapa en god sexuell aptit och Vitamin B6 som hjälper till att reglera hormonell aktivitet. Utöver detta så innehåller kosttillskottet tiggarnöt som bidrar till att upprätthålla sexlusten.