8 tecken på hormonell obalans

Hormoner spelar en viktig roll för kvinnors hälsa. Hormonell obalans uppstår när det finns för mycket eller för lite av ett hormon i blodet. Även små obalanser i hormoner kan få konsekvenser för hela kroppen.

Hormoner är kemikalier som produceras i körtlarna i det endokrina systemet. Hormoner rör sig genom blodet och in i vävnader och organ, och härifrån skickar de ut meddelanden och berättar vad de olika organen ska göra. Inte minst när de ska utföra sina uppgifter.

Det är därför avgörande när det gäller att reglera de flesta större kroppsliga processer, och en hormonell obalans kan påverka många av kroppens funktioner.

Läs också: Därför är det endokrina systemet så viktigt för kvinnor

Nedan ska vi gå igenom 8 olika tecken på en hormonell obalans. Men först ska vi kolla på vilken typ av väsentliga kroppsliga processer de ingår i.

Hormoner i kroppen

Du kan föreställa dig hormoner som ett kakrecept. För mycket eller för lite av en ingrediens kommer utan tvekan att påverka slutprodukten.

Om du upplever hormonell obalans betyder det att du har för lite eller för mycket av ett visst hormon i kroppen.

Tack vare våra hormoner får vi hjälp att reglera:

  • Metabolism
  • Blodsocker
  • Växt
  • Blodtryck
  • Reproduktionscykeln och sexuell funktion
  • Generell tillväxt och utveckling
  • Humör och stressnivå

Kvinnor och män upplever hormonella obalanser olika. Kvinnor kan uppleva obalans i östrogen- och progesteronnivåer, medan män är mer benägna att få obalans i testosteronnivån.

1. Oregelbunden menstruation

Vår menstruationscykel varar normalt från 21 till 35 dagar. Om du har en kortare eller längre månadscykel än så här kan det finnas tecken på hormonell obalans och du bör uppsöka en gynekolog.

oregelbunden menstruation hormonell obalans

Läs också: Menscykeln: Vad är normalt?

Vår cykel räknas från första blödningsdagen i en menstruation till nästa första blödningsdag. Om den första blödningsdagen var den 1 februari, och nästa mens börjar den 29 februari, har du en 28-dagarscykel. Detta oavsett antalet blödningsdagar.

Kvinnor med oregelbunden menstruation kan uppleva att mensen kommer sällan, för ofta eller att den är väldigt oförutsägbar.

2. Fertilitet

Infertilitet innebär minskad fruktbarhet. En hormonell obalans kan göra det svårt att få barn. Detta är också den vanligaste orsaken till ofrivillig infertilitet hos kvinnor.

infertilitet hormonell obalans

Vissa tillstånd kan påverka hormonbalansen i kroppen, vilket i sin tur kan påverka ägglossningen. Och du kan inte bli gravid om du inte har ägglossning.

Om du har försökt att bli gravid i minst ett år utan framgång kan det vara dags att prata med din läkare för att utesluta att något är fel.

Infertilitetsproblem är vanliga och det finns behandlingar i form av både livsstilsförändringar och mediciner som kan hjälpa.

3. Värmevallningar och nattsvettningar

Upplever du tillfälliga värmevallningar under dagen, eller vaknar du upp helt svettig?

Läs också: 6 orsaker till att du svettas på natten

Värmevallningar kan göra dig genomvåt av svett när som helst på dagen eller natten. Som regel är orsaken förändringar i hormonnivåer, inklusive östrogen och progesteron, som påverkar kroppens temperaturreglering.

Ändringar av dessa hormoner påverkar nämligen andra hormoner som styr kroppens temperatur.

Värmevallningar är vanligtvis ett tecken på klimakteriet och runt 8 av 10 kvinnor upplever sådana besvär. Dessa förekommer vanligtvis hos kvinnor i 40- och 50-årsåldern.

Men det kan också vara ett tecken på hormonell obalans i alla åldrar, Tveka inte på att rådgöra med en läkare om du upplever plötsliga värmevallningar eller nattliga svettningar.

4. Ihållande viktökning

Ett frustrerande tecken på hormonell obalans kan vara viktuppgång eller svårigheter att gå ner i vikt. Hormoner påverkar vår metabolism, och en av anledningarna till att du kan uppleva viktökning kan vara förändringar i din ämnesomsättning.

Det är vanligt vid till exempel insulinresistens. Insulin hjälper till att reglera blodsockret, och dålig insulinkänslighet kan leda till viktökning.

obalans hormoner viktökning

Men det kan också bero på ålder. Många kvinnor upplever att de går upp i vikt runt klimakteriet. Förändringar i hormonnivåerna kan göra att du lägger på dig runt magen, och inte runt höfterna och låren som du kanske gjort tidigare.

Aerob träning som simning, promenader, cykling och löpning kan vara effektiva för att undvika viktökning runt klimakteriet. Speciellt intervallträning med hög intensitet, samt styrketräning för att öka fettförbränningen i kroppen.

5. Håravfall

Både kvinnor och män kan utveckla en hormonell obalans som kan göra att hår tunnas ut eller faller av.

Till exempel så kan för lite östrogen hos kvinnor, och för lite testosteron hos män, ge håravfall.

Men orsaken kan också vara problem med sköldkörteln. Detta är den fjärilsformade körteln som sitter i halsen. Både en överaktiv och underaktiv sköldkörtel kan göra att du upplever mer håravfall än vanligt.

håravfall hormonell obalans

Du kan göra en screening med din läkare för att kontrollera om du har rätt nivåer av prolaktin, DHEA, luteiniserande hormon och follikulärt stimulerande hormon. Dessutom bör du utesluta att något är fel med sköldkörteln genom att mäta T3, T4 och TSH.

6. Trötthet

Är du beroende av flera koppar kaffe för att ta dig igenom dagen?

En naturlig förklaring kan vara att du sover för lite eller äter fel kost. Men trötthet är också en av de vanligaste tecken på hormonell obalans.

håravfall hormonell obalans

Till exempel så kan för mycket progesteron göra dig trött. Och om din sköldkörtel producerar för lite hormoner, kan du känna dig tömd på energi.

Ett enkelt blodprov kan avslöja om du har för låga nivåer av ämnesomsättningshormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3).

7. Premenstruellt syndrom (PMS)

Premenstruellt syndrom, eller PMS, syftar på besvär som uppstår strax före menstruationen. Det kan vara kramper, ömhet i brösten och humörsvängningar.

Läs också: Farväl, PMS

Den exakta orsaken till att du upplever PMS är inte känd, men man tror att hormonella förändringar är orsaken. Besvären verkar vara kopplade till förändrade nivåer av östrogen, serotonin och progesteron.

Östrogen stiger under första halvan av menstruationscykeln och minskar under andra halvan. Hos vissa kvinnor förblir serotoninnivåerna i stort sett stabila, men hos kvinnor med PMS minskar mängden serotonin medan östrogennivåerna minskar.

pms hormonell obalans

Det är möjligt att göra livsstilsförändringar som att minska koffein, göra förändringar i kosten, träna och minska stress för att lindra de besvär som är förknippade med PMS.

Dessutom kan p-piller också hjälpa mot PMS. När du tar p-piller får du ingen ägglossning, och därmed blir inte heller progesteronnivåerna lika höga som i andra halvan av cykeln.

8. Låg sexlust

Många kvinnor upplever låg sexlust, och i 70% av fallen beror svag libido på förändringar i hormonbalansen.

Våra hormoner ändras när vi blir äldre, speciellt under klimakteriet.

En obalans i östrogen-, progesteron- och testosteronnivåer kan leda till minskad sexlust och energi hos kvinnor.

Minskade nivåer av östrogen kan dämpa lusten och leda till att sex blir mer smärtsamt.

Det går att mäta de hormoner som styr sexlusten med ett blodprov. Du kan till exempel mäta nivån av könshormoner, ämnesomsättningen, prolaktin och järn. Detta test gör man på morgonen, när hormonnivåerna är som högst.

En kropp i balans

Oavsett vilken orsak det är till den hormonella obalansen, är det viktigt att ge kroppen de viktigaste vitaminerna och näringsämnen för att hålla kroppen i balans. 4Her är ett kosttillskott speciellt framtaget för de unika hälsoutmaningar som kvinnor står inför – och bidrar till hormonell balans i kroppen, förbättrad sexuell, fysisk och mental hälsa, samt en lugnande effekt på nervsystemet.

4Her innehåller bland annat Maca som hjälper till att upprätthålla naturlig sexuell aktivitet och energi, Vitamin B6 som hjälper till att reglera hormonell aktivitet, tiggarnöt som hjälper till att upprätthålla sexlusten och har en lugnande effekt på nervsystemet samt panax ginseng som hjälper för att stödja fysisk och mental prestation.

*4Her är ett kosttillskott, och kan inte ersätta mediciner eller lindra besvär vid sjukdom

Källor: