6 orsaker till orkeslöshet och låg energi hos kvinnor

De flesta kvinnor har flera olika roller varje dag. De kan vara en mamma, partner, fru, dotter, syster, vän, anställd – listan fortsätter och fortsätter. Även om många av dessa kvinnor menar att de är glada och nöjda med sina upptagna liv, är det lika troligt att de upplever orkeslöshet och låg energi med jämna mellanrum. 

Om bara tanken på allt ditt ansvar får dig att längta efter en tupplur så är du inte ensam. Varför känner du dig så utmattad och trött? Orsakerna till låga energinivåer hos kvinnor har många möjliga förklaringar.

Här tar vi upp sex av de vanligaste orsakerna till att kvinnor upplever orkeslöshet och trötthet, samt delar med oss av ett par lösningar.

1. Otillräckligt med sömn

En av de absolut vanligaste orsakerna till låg energi och orkeslöshet är faktiskt brist på god sömn. Sömn reglerar hormoner, särskilt melatonin. Det rekommenderas att vuxna får mellan sju till nio timmars sömn per natt. Kvinnors sömnkvalitet kan äventyras av flera faktorer, inklusive koffein, stress, värmevallningar och elektronik eller snarkande partners.

Lösningen för en god sömn är att hålla en bra sömnhygien. Sovrummet är nämligen bara till för två saker: sova och sex. Att äta, studera, arbeta, titta på TV eller använda elektronik bör göras i ett annat rum. Lika viktigt är det att gå och lägga sig i god tid, inte äta en för sen middag samt se till att varva ned innan du går till sängs.

2. Inte tillräckligt med motion

Långa perioder av inaktivitet kan öka känslan av trötthet. Rörelse ökar ämnesomsättningen och energinivåerna. Det förbättrar också dygnsrytmen, minskar stresshormoner och hjälper till att förändra kroppssammansättningen genom att öka musklerna och minska fettet. Det är också vanligt att de som tränar regelbundet ofta längtar efter hälsosammare mat, vilket är att föredra framför ohälsosam mat.

Motionera mera!

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna gör en pulshöjande fysisk aktivitet i minst 150 – 300 minuter per vecka. Dessutom bör vuxna utöva muskelstärkande aktiviteter minst två dagar i veckan för att stärka kroppen.

3. Dålig diet

Det kan vara svårt att få tillräckligt med näring om du har en stressig livsstil. Fullspäckade scheman kan leda till oregelbundna eller måltider som hoppas över, vilket kan orsaka hetsätning tillsammans med kolhydrat- och sockersug. Tyvärr kan missade måltider och en kost med mycket kolhydrater och hög fetthalt leda till bland annat dålig sömnkvalitet.

Vi behöver alla protein och komplexa kolhydrater för att upprätthålla våra energinivåer. Det innebär att vi behöver välbalanserade dieter med grönsaker, frukt och naturliga, obearbetade livsmedel för värdefulla vitaminer och näringsämnen.

4. Stress

Stress kan direkt orsaka en känsla av utmattning samt leda till dålig sömnkvalitet, vilket också orsakar trötthet. Orkeslöshet har ofta en känslomässig komponent. Emotionell stress orsakar högre nivåer av kortisol – kroppens stresshormon – vilket kan leda till fysiska effekter, inklusive viktökning, otillräcklig sömn, ett försvagat immunförsvar och dåligt långtidsminne.

Din första instinkt är kanske att be om ett sömnmedel som hjälper dig att somna, men en mer effektiv behandling för stress är ofta multidisciplinär. Då kan avslappningstekniker, träning, alternativa tekniker som meditation eller mindfulness vara effektiva.

Läs också: Allt om meditation: Hitta lugnet i kropp och sinne

5. Mens eller PMS

Trötthet och orkeslöshet är andra vanliga symtom under mens och är helt normalt. Dess riklighet och varaktighet kan variera från person till person, baserat på flera faktorer.

När östrogennivåerna minskar så leder det till minskade nivåer av vissa neurotransmittorer, inklusive acetylkolin, dopamin och serotonin. Dessa signalsubstanser är viktiga för att upprätthålla en hälsosam sömn och energinivåer.

Kraftiga perioder kan leda till trötthet eftersom den ökade blodförlusten orsakar en minskning av järnnivåerna. När järnnivåerna i blodet är låga når mindre syre dina celler. Det betyder att din kropp måste arbeta hårdare för att producera den energi den behöver.

Premenstruellt syndrom, eller PMS-symtom före din mens kan dessutom leda till sömnrubbningar vilket i sig resulterar i trötthet.

6. Klimakteriet

Under klimakteriet fluktuerar nivåerna av vissa hormoner, såsom östrogen och progesteron.

Dessa förändringar kan orsaka trötthet, såväl som andra vanliga symtom, som värmevallningar och nattliga svettningar.

Klimakteriet kan orsaka en känsla av orkeslöshet

Svängningar i hormonnivåerna eller en obalans i hormonsystemet kan också påverka ditt sömnmönster, vilket resulterar i en känsla av orkeslöshet och utmattning under dagen.

Hormonsystemet spelar en stor roll för kvinnors välmående och det är extra viktigt att se till att dina hormoner är i balans under klimakteriet eftersom kvinnor då får lägre nivåer av hormonet östrogen. Om du misstänker att du har en hormonell obalans är det också viktigt att ge din kropp de viktigaste näringsämnen och vitaminerna för att hålla din kropp i balans. 

Läs också: Kosttillskott mot trötthet – 4 vitaminer och näringsämnen som gynnar kvinnor

4Her kosttillskott mot orkeslöshet

I den här artikeln här vi gått igenom sex möjliga orsaker till orkeslöshet och låg energi. Naturligtvis kan trötthet ha flera andra orsaker som exempelvis alkohol, nikotin, koffein och dessutom kan vissa läkemedel störa sömnen så att du känner dig trött på dagarna.

Som tur är så finns det flera saker du kan göra för att bota din orkeslöshet och några viktiga saker att inkludera är: att få en god nattsömn, motionera, äta hälsosamt och varierat, samt undvika stress. Men för många kvinnor med hektiska liv är dessa saker inte alltid möjliga hela tiden. Om detta är fallet för dig så finns det vitaminer och kosttillskott som kan hjälpa dig på traven med att få din kropp i balans igen.

Om du är osäker på om du får i dig alla nödvändiga näringsämnen och vitaminer din kropp behöver så kan det vara en bra idé att ta ett kosttillskott som är utvecklat för kvinnor.

4Her är ett kosttillskott speciellt utvecklad för kvinnors hälsoutmaningar. Det hjälper till att motverka orkeslöshet och energibrist med bland annat B-vitaminer, ginseng och järn. Dessutom innehåller 4Her många fler essentiella vitaminer och näringsämnen som spelar en stor roll för kvinnors välmående och hälsa.